Tort orzechowo-gruszkowy, upieczony przez Zofię Frąckiewicz, wygrał tegoroczny konkurs kulinarny, organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Trzeszczanach. Drugą nagrodę jury przyznało za ciasto "Gruszkowe Mambo", a trzecią za "Gruszkową Melodię".To właśnie gruszka była obowiązkowym składnikiem ciast i ciasteczek, które były oceniane w siódmej edycji konkursu "Na słodko promujemy gminę Trzeszczany", a podsumowanie słodkiej rywalizacji odbyło się w piątek 9 grudnia w świetlicy wiejskiej w Trzeszczanach i było połączone z degustacją konkursowych propozycji. Miejscowe gospodynie, które pieką słodkości tradycyjnymi metodami, opartymi na lokalnej tradycji i zwyczajach, tym razem zgłosiły osiem ciast. Członkowie komisji brali pod uwagę nie tylko oryginalność i walory smakowe, ale również wygląd i sposób dekoracji ciasta.
Poza najsmaczniejszym "Tortem orzechowo-gruszkowym" na podium znalazły się kolejno "Gruszkowe mambo" Małgorzaty Misiak i "Gruszkowa melodia" Ewy Lipian, a na wyróżnienie zasłużyła Daria Tomicka-Gałka, która zgłosiła "Ciasto z gruszkami".
Takie decyzje podjęło trzyosobowe jury, w którego składzie znalazły się nauczycielki zajęć praktycznych w klasach o profilu gastronomicznym w Zespole Szkół nr 1 w Hrubieszowie Anna Gałka i Joanna Koszerny oraz Weronika Horszczaruk z GOK w Trzeszczanach.
Fundatorem nagród za trzy pierwsze miejsca był wójt gminy Trzeszczany Stanisław Czarnota, a autorka wyróżnionego "Ciasta z gruszkami" otrzymała nagrodę ufundowaną przez przewodniczącego rady gminy Mariusza Pietnowskiego.
Podczas piątkowego podsumowania konkursu trofea wręczali zastępca wójta Paweł Lipski i dyrektor GOK w Trzeszczanach Stanisław Wojczuk.