W czwartkowe popołudnie 21 listopada 2024r. w świetlicy wiejskiej w Trzeszczanach odbyło się rozstrzygnięcie kolejnej edycji konkursu kulinarnego dla mieszkanek Gminy Trzeszczany. Organizatorem konkursu jest Wójt Gminy Trzeszczany Pani Aneta Karpiuk we współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Trzeszczanach. W tym roku tematem przewodnim konkursu była dynia w wydaniu na słodko i słono. Do konkursu przystąpiło 13 uczestniczek z pośród których Jury w składzie: przewodnicząca komisji Pani Iwona Łącz, Pani Dominika Danilczuk-Sokólska i Pan Krzysztof Mroczkowski –członkowie komisji, oceniając walory smakowe i ogólną prezentację przygotowywanych dań i wypieków, wyłonili finalistów w dwóch kategoriach.
W kategorii ciast:
1 miejsce zajęła „Pychotka dyniowa” Pani Stanisławy Paterak
2 miejsce „Sernik z dynią” Pani Małgorzaty Kozickiej
3 miejsce „Ciasto piernikowe z kremem dyniowym i nutellą śliwkową „ którego autorką jest Pani Agnieszka Martyniuk
W kategorii potrawa:
1 miejsce zajął „Makaron dyniowy” przygotowany przez Panią Teresę Bogucką
2 miejsce „Pasztet z dyni” Pani Iwony Szymańskiej
3 miejsce zajęła Pani Aleksandra Kaliniak ze swoim „Chlebem dyniowym”
Oprócz nagród rzeczowych wręczanych przez Panią Wójt Anetę Karpiuk, Przewodniczącego Rady Gminy Pana Marka Rysia oraz Wiceprzewodniczącą Rady Gminy Panią Adrianę Marciniak, wszystkie uczestniczki konkursu otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody ufundowane przez Wójta Gminy Trzeszczany oraz 11 radnych Rady Gminy Trzeszczany. Dziękujemy Komisji za zaangażowanie oraz wszystkim uczestniczkom konkursu za udział i umożliwienie zobaczenia i popróbowania smakołyków dyniowych, warzywa które coraz śmielej zaczyna gościć na naszych stołach.